Noord-Korea hekelt 'psychologische oorlogvoering'

Noord-Korea heeft vandaag Zuid-Korea en de Verenigde Staten beschuldigd van 'psychologische oorlogvoering' door journalisten toe te laten in de zwaarbewaakte Gedemilitariseerde Zone. Pyongyang waarschuwt dat dit kan leiden tot 'onvoorspelbare incidenten', waarvoor de VS de volle verantwoordelijkheid zullen dragen.

Het is de eerste verklaring van Noord-Korea sinds een Zuid-Koreaans marineschip vrijdag onder onduidelijke omstandigheden leksloeg en zonk. Het schip voerde een routinepatrouille uit nabij omstreden wateren toen het werd getroffen door een explosie. Over het incident met dit schip werd in de Noord-Koreaanse verklaring met geen woord gerept.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse functionarissen zeggen geen aanwijzingen te hebben dat Noord-Korea in het zinken van het schip de hand heeft gehad. Pas als het wrak geborgen is kan duidelijkheid worden verkregen over de oorzaak. Voorlopig heeft echter de berging van 46 vermiste opvarenden voorrang.

Noord-Korea stuurt om de haverklap waarschuwingen aan de Amerikanen en Zuid-Koreanen uit. De dreigementen worden frequenter tijdens de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea in maart en april. Noord-Korea voert de aanwezigheid van de ruim 28.000 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea aan als reden voor zijn kernwapenprogramma.

Duikers van de Zuid-Koreaanse marine maakten zich vandaag op om te zoeken naar de vermiste opvarenden van de Cheonan. Vier schepen van de Amerikaanse marine helpen daarbij.