Thaise premier bereid betogers te spreken

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zich vandaag bereid verklaard te spreken met leiders van de demonstraties tegen zijn regering. Hij hoopt daarmee de spanning in de hoofdstad Bangkok te bezweren. Dit hebben zijn naaste medewerkers laten weten.

In Bangkok zijn al twee weken betogingen van aanhangers van de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra. Ze menen dat de coup tegen Thaksin het werk is geweest van de militairen en een rijke elite in Bangkok. De uitgeweken Thaksin zou moeten terugkeren volgens de betogers.

Abhisit heeft eerder duidelijk gemaakt geen nieuwe verkiezingen te houden. Dat eisen de demonstranten in Bangkok, waar zich in het weekeinde naar schatting 80.000 mensen hebben verzameld om te demonstreren. Militairen hebben posities in het centrum van de stad ontruimd om een confrontatie met betogers te voorkomen.

De in rode kleding gehulde demonstranten belagen onder meer het kantoor van Abhisit. De premier woonde vandaag een partijvergadering ten zuidwesten van de hoofdstad, in Hua Hin, bij.