Londen bezorgd over Afghaanse politie

Britse regeringsfunctionarissen maken zich grote zorgen over de capaciteiten van de Afghaanse politie. Wijdverbreide corruptie, desertie en drugsmisbruik bij agenten bedreigen het vermogen van de politie om de strijd tegen de radicaalislamitische Taliban over te nemen van de buitenlandse troepen in het land.

Daardoor wordt ook de terugtrekking van de Britse troepen uit Afghanistan vertraagd. Dat stelt de Britse krant The Independent in zijn zondagseditie. Het dagblad baseert zich op interne documenten van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. In de memo's wordt gezegd dat het opbouwen van een effectieve politiemacht nog "vele jaren" zal duren.

Functionarissen schatten dat mogelijk een kwart van de veronderstelde omvang van de politiemacht bestaat uit "spookrekruten", waardoor het aantal agenten feitelijk dus veel kleiner is. Ook het verloop is groot. In de onrustige zuidelijke provincie Helmand bijvoorbeeld valt 60 procent van de agenten uit, inclusief verliezen door dood, desertie en ontslag, vaak na een positieve test op drugs.

Van de meest recente groep rekruten werd in het begin bij de helft drugsgebruik vastgesteld.