Compensatie voor kankerslachtoffers 9/11 'te laag'

Een rechter heeft een voorstel van New York om 575 miljoen dollar uit te trekken voor honderden mensen die door hun werk op ground zero kanker zouden hebben gekregen afgewezen. Hij vond het bedrag niet hoog genoeg.

Uit statistieken blijkt echter dat kanker bij degenen die na de aanslagen van 11 september in 2001 in de puinhopen van het World Trade Center hebben gewerkt niet vaker voorkomt dan onder de rest van de bevolking. Er zijn drie grote onderzoeken naar gedaan, maar die hebben geen bewijs opgeleverd dat de stof in het rampgebied kankerverwekkend is.

Er zijn veel theorieën over kankerverwekkende stof van ground zero, maar er is geen bewijs. Zelfs de wetenschappers die zich hier zorgen over maken zeggen dat het nog jaren moet duren voordat de stof kanker veroorzaakt, als dat überhaupt al gebeurt.

Zo'n tienduizend werknemers beweren door hun werk bij ground zero ziek te zijn geworden. De rechter zei deze week de werknemers het voordeel van de twijfel te geven. "De mensen die toen toesnelden om te helpen stonden er niet bij stil of ze kanker konden krijgen, ze reageerden", zei hij.

Het voorstel om maximaal honderdduizend dollar per persoon die kanker krijgt te betalen vond hij niet voldoende. "De mensen die kanker krijgen moeten meer geld krijgen, aangezien de ziekte veel problemen geeft", zei de rechter.