Vaticaan: positie paus is niet verzwakt

De positie van paus Benedictus XVI zal niet worden verzwakt door de schandalen over seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken. Dat stelde de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, gisteren tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Hij leek de kerk te willen verdedigen tegen de groeiende kritiek op de manier waarop met de misstanden wordt omgegaan. De recente aanvallen door de media, zo zegt Lombardi, hebben ongetwijfeld schade veroorzaakt. Maar de autoriteit van de paus zal hierdoor niet worden verzwakt, maar versterkt.

De zegsman erkende dat de manier waarop de Rooms-Katholieke Kerk met de zaak omgaat "cruciaal" is voor zijn "morele geloofwaardigheid." De reactie van het Vaticaan volgde nadat de Britse krant The Independent de paus "de grootste zondaar" had genoemd.

Een Amerikaanse krant toonde eerder deze week aan dat de paus in de jaren negentig, toen hij een belangrijke functionaris van het Vaticaan was, geen actie heeft ondernomen tegen een Amerikaanse priester die mogelijk zo'n tweehonderd dove jongens misbruikte.