Roep om EU-referendum minarettenverbod

Een aantal extreemrechtse partijen uit diverse Europese landen zouden graag zien dat het Zwitserse minarettenverbod navolging krijgt in heel Europa. De partijen maakten gisteren op een congres van de Duitse partij pro-NRW bekend een campagne te starten voor een Europees referendum.

De voorwaarden om een referendum op Europese schaal te houden, zijn niet duidelijk geregeld in het Verdrag van Lissabon. De Europese Commissie vindt bijvoorbeeld dat negen lidstaten het initiatief moeten ondersteunen, maar het Verdrag van Lissabon geeft hier geen uitsluitsel over.

Naast het Duitse pro-NRW, behoren ook partijen uit onder meer België (Vlaams Belang), Oostenrijk (FPÖ) en Zweden (Sverige Demokraterne) tot de initiatiefnemers.

De verschillende sprekers op het congres lieten niets aan de verbeelding over. Filip Dewinter, leider van Vlaams Belang, zei dat hier het internationale fundament wordt gelegd tegen de islamisering.

"De islam is een veroveringsgodsdienst die de vernietiging van onze democratie nastreeft en haar wil vervangen door een op de sharia gebaseerde dictatuur. Aan één ding hoeft u niet te twijfelen: de islam is van plan heel Europa te veroveren. De islam is een roofdier, klaar om zich op het zwakste slachtoffer te storten: Europa veroudert, sterft uit en laat zich verblinden door de multiculturele weg-met-ons-ideologie", aldus Dewinter in felle bewoordingen.

Ook de Catalaan Josep i Rius Anglada en de Zweed Kent Ekeroth lieten duidelijk hun mening horen. Rius Anglada rakelde een oude Spaanse leus op, die werd gebruikt in strijd tegen de troepen van dictator Franco. "Islamisten, no pasaran, jullie komen er niet door."

"Wij vechten door tot de overwinning. De overwinning tot elke prijs. Want zonder de overwinning overleven we niet", aldus de Zweed Ekeroth.