Het is weer zomertijd

Vanaf nu, 2.00 uur, gaan de klokken weer een uur vooruit. Het is nu drie uur (of later). Dus FOK!kers, denk eraan, de nacht is een uur korter dan jullie gewend zijn!

De zomertijd werd voor het eerst officieel toegepast door Duitsland in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omstreeks 1919 is de zomertijd tijdelijk uit beeld verdwenen tot aan de Tweede Wereldoorlog, omdat mensen toen meestal veel vroeger opstonden en naar bed gingen. Ook was de zomertijd een middel om brandstoffen te besparen, men maakte namelijk meer gebruik van het zonlicht om te verlichten in plaats van olie of hout.

In 1976 kwam de zomertijd voorgoed terug, Frankrijk was toen het eerste land dat er mee begon, daarna volgden de andere landen. Sommige landen kennen slechts één tijd, de zomertijd, om constant energie te besparen.

Voor hen die veel moeite hebben met het onthouden wanneer de klok verzet moet worden en hoe, hier het ezelsbruggetje: voorjaar -> vooruit, najaar -> achteruit. De zomertijd gaat altijd in op de laatste zondag van maart en de wintertijd op de laatste zondag van oktober.