Wereld doet licht uit

Bezienswaardigheden van Australië tot India stonden vandaag in het donker voor Earth Hour, een wereldwijde milieuactie waarbij het licht een uur lang wordt uitgezet. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil burgers met de actie bewust maken van de vermeende klimaatverandering.

Het evenement begon officieel toen de Chathameilanden in Nieuw-Zeeland hun dieselgeneratoren uitzetten om slechts twaalf straatlantaarns aan te laten. In Australië luidden toeters van veerboten het energiebesparingsevenement in de haven van de stad Sydney in. Vierduizend steden doen mee in een recordaantal van 125 landen. Zo'n 1200 bezienswaardigheden trekken de stekker uit het stopcontact, van de Verboden Stad in China tot de piramides van Egypte.

De golf van duisternis moet de internationale milieubeweging weer een oppepper geven na teleurstellende klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties in het Deense Kopenhagen in december. Het evenement loopt 24 uur na de opening af in Samoa in Oceanië.

Het initiatief krijgt in Nederland ook steeds meer navolging. Bij de grote steden neemt Amsterdam dit jaar een voortrekkersrol: daar wordt het om 20.30 uur donker op onder meer de Zuidas, het Paleis op de Dam, dierentuin Artis en vliegveld Schiphol.