Rijn 100 km korter dan gedacht

Wie denkt een leuk reisje van 1320 kilometer langs de Rijn te gaan maken, komt bedrogen uit. De Rijn is namelijk slechts zo'n 1230 kilometer lang. Een kleine honderd kilometer verschil dus. Deze ontdekking is gedaan door Bruno Kremer, wetenschapper aan de Universiteit van Keulen.

Nadat hij onderzoek gedaan heeft, schat hij de Rijn 1233 kilometer lang. Rijkswaterstaat onderschrijft zijn bevindingen. Ankie Pannekoek, woordvoerster van Rijkswaterstaat, stelt dat de Rijn 1232 kilometer is.

Volgens het Duitse Bondsinstituut voor Waterkunde in Koblenz meet de Rijn nog gewoon 1320 kilometer. Alfred Hommes, de woordvoerder, twijfelt er ernstig aan en wil op de bijeenkomst van de Commissie voor de Hydrologie van het Rijnstroomgebied in april op een correctie aansturen. Het Rijnmuseum heeft daarentegen zonder vragen te stellen de lengte van de rivier al ingekort tot 1230 kilometer.

Duitse schoolboeken en encyclopedieën vermelden nog steeds de oude, onjuiste, lengte. Het is niet bekend hoe de verkeerde lengte zo lang in officiële publicaties heeft kunnen standhouden. Hoewel de stroom door veranderingen korter is geworden, kan dat de vergissing niet verklaren aldus Kremer.


Een kort reisje langs de Rijn dan maar