Computers op scholen slecht beveiligd

De beveiliging van computers op middelbare scholen is zo lek als een mandje. Leerlingen kunnen moeiteloos cijfers veranderen, proefwerken inzien en roosters naar hun hand zetten. Dat zeggen leerlingen vandaag in Het Parool. Expertisecentrum Kennisnet beaamt dat de beveiliging niet deugt en trok al eerder aan de bel.

Vier leerlingen van scholen in Amsterdam zeggen in de krant dat ze hebben ingebroken op de server van hun scholen. Het bleef naar eigen zeggen bij het uithalen van 'kleine grapjes'. Volgens de leerlingen zouden vele andere leerlingen ook in de computers kunnen inbreken.

Een leerling van een school uit Amstelveen ging verder en wiste voor vijf euro notities van absenties van zo'n twintig medeleerlingen. Ook paste hij roosters aan en speelde proefwerken door naar klasgenoten 'om even het cijfer op te kunnen halen'.

Een andere leerling wijst erop dat wachtwoorden van leraren makkelijk te achterhalen zijn via hun eigen laptops. Leerlingen geven presentaties vaak op de laptop van hun docent. "Met de usb-stick kan ik binnen twee seconden al zijn wachtwoorden downloaden. Terwijl ik die presentatie geef bijvoorbeeld."

Bij steekproeven door Kennisnet onder tien scholen in 2004 en 2007 bleek niet één school goed beveiligd. De mogelijkheden zijn legio. Zo onderscheppen leerlingen draadloos internetverkeer of installeren ze programmaatjes waarmee ze toetsaanslagen registreren op een computer. Daarmee kunnen ze wachtwoorden te weten komen.

Computers op scholen slecht beveiligd (foto: Novum)