PVV definitief niet in Haags college

Na veelvuldig overleg tussen de verschillende fracties in Den Haag, heeft de informateur Boele Staal vandaag de verschillende fractieleiders laten weten dat de PVV definitief wegloopt van regeerverantwoordelijkheid in de stad.

In de gesprekken met de vier grootste partijen in de gemeente, was het voornaamste onderwerp uiteraard het speerpunt van de PVV het hoofddoekjesverbod. De partij gaf aan dat er weinig ruimte is om te onderhandelen over dit punt. De PVV laat weten dat er alleen "mogelijk ruimte was om het verbod te beperken tot medewerkers en niet tot bezoekers". Volgens Staal "ontneemt de PVV zichzelf de mogelijkheid tot vorming van een college waar zij mogelijk aan deelneemt."

Staal heeft nog geprobeerd om de PVV tot een compromis te verleiden. Zijn voorstel om eerst te kijken of een verbod op hoofddoekjes überhaupt enige juridische haalbaarheid heeft liet de PVV koud. "Zij verlangen invoering totdat de rechter dat ongedaan maakt", zegt Boele. "Ook bij een negatief oordeel over aanvaardbaarheid van dit voorstel eist de PVV de invoering hiervan in Den Haag."

Gezien de houding van de PVV heeft de informateur voorgesteld om de onderhandelingen maar voort te zetten zonder deze partij. Alle partijen in Den Haag hadden al aangegeven de leiding van Staal te volgen. Dit hebben de partijen besloten nadat de onderhandelingen tussen de PvdA en de PVV, de twee grootste partijen in Den Haag, ook al stuk liepen op dit onderwerp.