Uitleveren PKK-kopstuk aan Turkije verboden

Een vermeend kopstuk van de PKK mag niet worden uitgeleverd aan Turkije. Dat heeft de rechtbank in Roermond vandaag besloten. De rechtbank heeft de 48-jarige Hasan Adir per direct op vrije voeten gesteld.

Adir werd op 19 januari op de A76 bij Venlo gearresteerd toen hij vanuit Duitsland de grens overstak. Turkije, dat een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd, vroeg vervolgens om zijn uitlevering, onder meer omdat hij wordt verdacht van deelname aan de PKK. Turkije jaagt al jaren op leden van de gewelddadige Koerdische afscheidingsbeweging.

Volgens de rechtbank is het uitleveringsverzoek van Turkije echter ontoelaatbaar, omdat het gevaar bestaat dat Adir daar voor de tweede keer wordt berecht voor een strafbaar feit waarvoor hij eerder al in Duitsland onherroepelijk is veroordeeld. En dat mag niet.

Ook bestaat het gevaar dat het vermeende PKK-kopstuk in Turkije wordt gemarteld. De rechter gelooft dat Adir eerder is gemarteld, nadat hij was gearresteerd op verdenking van dezelfde feiten als waarvoor Turkije nu om uitlevering heeft gevraagd. Hiermee is sprake van schending van het VN-Folteringsverdrag, stelt de rechtbank.