Weer verlies voor Spyker

Spyker Cars heeft vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf vorig jaar een verlies van 22,9 miljoen euro heeft geleden. De omzet is met 1,2 miljoen euro gedaald naar 6,6 miljoen euro. In 2008 bedroeg het verlies van de sportwagenfabrikant nog 23,8 miljoen euro.

Het bedrijf verkocht afgelopen jaar 36 auto's. Een jaar eerder waren dat er 37. Bestuursvoorzitter Victor Muller verwacht dit jaar een beter resultaat te behalen. Het nieuwe model C8-Aileron en een uitbreiding van het dealernetwerk moeten hiervoor zorgen.

Saab
Eerder dit jaar heeft Spyker de Zweedse autofabrikant Saab overgenomen van General Motors (GM). Muller verwacht dat het noodlijdende Zweedse merk in 2012 weer winstgevend is. Met de overname is een bedrag gemoeid van 326 miljoen dollar in preferente aandelen en 74 miljoen dollar in contanten.

Saab verkocht het afgelopen jaar slechts 40.000 auto's, waar een aantal van meer 75.000 volgens analisten nodig is om winstgevend te zijn. Muller verwacht dit jaar een verkoop van 50.000 tot 60.000 exemplaren. Uiteindelijk moet de productie groeien naar 120.000 auto's op jaarbasis.

Muller meent dat het beeld dat Saab al jaren verliesgevend is niet klopt. "Saab verloor niet in al die jaren geld. Integendeel, veel winstgevende delen waren ondergebracht bij GM." Het verkeerde beeld van Saab werd volgens Muller veroorzaakt door het afwentelen van kosten op Saab.