Vermeend: 'HRA alleen bij aflossing'

Er is wederom een plan de lucht in geworpen over het aanpakken van de Hypotheekrenteaftrek (HRA). Dit keer komt het plan uit de koker van oud PvdA-minister van Financiën Willem Vermeend. Volgens De Telegraaf wordt het plan 'door belangrijke organisaties in ons land een bespreekbaar plan genoemd.' Welke organisaties dit zijn, vermeldt het stuk helaas niet.

In tegenstelling tot de lijn van zijn partij de PvdA, stelt Vermeend voor dat de HRA enkel gaat gelden voor risicoloze hypotheken. Hiermee doelt hij op de annuïteitenhypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek wordt in de looptijd de gehele schuld ingelost. Deze vorm heeft een vast bruto maandbedrag, maar de verhouding tussen de betaalde rente en aflossing verandert wel over de looptijd. Het aflossingsdeel wordt steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. De hypotheeknemer heeft dus steeds minder belastingaftrek, maar is wel zeker van schuldaflossing. "Voor de hypotheeknemer geldt dat hij op den duur weliswaar minder profiteert van de aftrek omdat zijn schuld daalt, maar hij heeft wel de zekerheid dat de aftrek blijft en hij wordt niet nodeloos lang met een enorme schuld opgezadeld", zegt Vermeend.

Veilige hypotheek
"Nieuwkomers op de woningmarkt blijven een volledige fiscale aftrek houden als zij een ’ouderwetse’ en risicoloze annuïteitenhypotheek afsluiten. Tijdens de looptijd van dertig jaar wordt het geleende bedrag geleidelijk afgelost. Bij de huidige, risicovolle aflossingsvrije spaarhypotheken wordt alle schuld pas aan het eind van de looptijd afgelost", vindt Vermeend.

Bestaande gevallen
Volgens de oud-minister zou de nieuwe vorm van HRA enkel moeten gelden voor nieuwe gevallen. De huidige gevallen zouden onder de huidige regeling moeten blijven vallen. "Zij zijn immers financiële verplichtingen aangegaan op basis van volledige aftrek en het getuigt van onbehoorlijk bestuur als de politiek de bakens opeens gaat verzetten", aldus Vermeend.