Frankrijk en Duitsland eens over Griekse steun

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn het eens over de tekst over een mogelijk steunplan voor Griekenland, dat onder meer zou bestaan uit een aanzienlijke bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en bilaterale leningen van Europese landen, zegt een Duitse regeringsfunctionaris tegen Dow Jones.

"Er is een tekst waarover Duitsland en Frankrijk het eens zijn", zei de official aan de zijlijnen van de EU-top in Brussel, waar regeringsleiders bijeen zijn om te praten over een oplossing voor Griekenland.

De tekst is besproken met Europees president Herman van Rompuy, die het mogelijk zal aandragen bij de zestien landen uit de eurozone. De tekst stelt dat een noodplan voor Griekenland een laatste optie moet zijn, nadat de regering alle andere opties heeft uitgeput om financiering te krijgen. De tekst stelt ook dat er een 'aanzienlijke bijdrage van het IMF' moet komen alsmede bilaterale steun.

De beambte zei dat bilaterale steun waarschijnlijk zal komen van landen uit de eurozone, maar wees er ook op dat de Zweedse premier er al op heeft gehint dat zijn land ook open staat voor bilaterale steun aan Griekenland. Zweden is een van de 11 EU-landen die niet betalen met de euro.

De Frans-Duitse tekst bevat geen concrete bedragen voor steun aan Griekenland, maar de afgelopen week circuleerden bedragen van 20 tot 25 miljard euro.