Ex-KGB'er koopt The Independent

De Russische miljardair Alexander Lebedev, een voormalig KGB-agent, koopt de verliesgevende Britse kranten The Independent en Independent on Sunday. Dat heeft de huidige eigenaar, Independent News & Media, vandaag meegedeeld.

Lebedev betaalt 1 pond (1,11 euro) voor de kranten, die vorig jaar 12,4 miljoen pond (13,8 miljoen euro) verlies opleverden. INM betaalt de komende tien maanden 9,25 miljoen pond (10,3 miljoen euro) aan het bedrijf van Lebedev om van toekomstige verplichtingen af te zijn.

Lebedev nam vorig jaar al een belang van 75 procent in The Evening Standard. Dat is nu een gratis krant en de enige avondkrant in Londen. "Ik ben een voorstander van diepgravende onderzoeksjournalistiek en campagnes die transparantie bevorderen en internationale corruptie bestrijden. Dit zijn zaken die The Independent altijd heeft gedaan en naar ik hoop ook zal blijven doen", liet Lebedev in een verklaring weten.

De in 1986 opgerichte Independent is het kleinste landelijke dagblad in Groot-Brittannië. De oplage in februari was 183.547. De Independent on Sunday verkocht in februari gemiddeld 155.661 exemplaren, dertien procent minder dan in februari 2008.

Ex-KGB'er Lebedev koopt The Independent
Ex-KGB'er Lebedev koopt The Independent (Foto: Novum)