Levenslang in 29 jaar oude ontvoeringszaak

Een 59-jarige Duitser is vandaag door de rechtbank in Augsburg tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de verstikkingsdood van een 10-jarig meisje dat hij 29 jaar geleden had ontvoerd.

Verdachte Werner M. werd schuldig bevonden aan afpersing en mensenroof met dodelijke gevolgen. De rechtbank achtte bewezen dat M. het meisje Ursula Herrmann had ontvoerd en in een in een bos begraven kist had opgesloten. Hoewel hij twee buizen had aangebracht om lucht in de kist te laten, was het kind al in de eerste nacht gestikt.

Met brieven en via de telefoon afgespeelde geluidsopnamen had hij geprobeerd haar ouders twee miljoen mark afhandig te maken.

Het belangrijkste bewijsstuk in de zaak was het apparaat waarmee de boodschappen van de ontvoerder waren opgenomen. Daarop was de herkenningsmelodie van het radiostation Bayern 3 te horen. Ook andere geluidstechnische kenmerken stemden overeen met de telefoontjes van de ontvoerder.

M. was al kort na de ontvoering als verdachte aangeduid. Maar hij kon pas worden aangehouden nadat de bandrecorder in oktober 2007 in zijn nieuwe woning in Sleeswijk-Holstein boven water was gekomen.