'Steeds meer hufters in het verkeer'

Mensen gedragen zich een stuk asocialer in het verkeer dan vijf jaar geleden. Dat vindt 73 procent van de fietsers en 81 procent van de automobilisten. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder driehonderd fietsers en automobilisten in opdracht van de Fietsersbond.

Meer dan de helft van beide groepen erkent regelmatig hinderlijk gedrag te vertonen in het verkeer. Een op de drie fietsers ergert zich regelmatig of vaak aan het gedrag van andere fietsers, maar zij beschouwen het gedrag van automobilisten vaker als ongepast. Fietsers zijn wel eerder dan automobilisten bereid hun gedrag te verbeteren door bijvoorbeeld hun licht aan te doen, richting aan te geven of niet meer te bellen op de fiets.

Fietsers hebben vooral last van automobilisten die geen voorrang geven, geen richting aangeven, fietsers afsnijden of met hoge snelheid op een kruispunt afrijden. Daarnaast ergeren ze zich groen en geel aan inhalende automobilisten die onvoldoende ruimte laten.

De Fietsersbond liet het onderzoek uitvoeren als 'nulmeting' voor de campagne vriendelijkverkeer.nl, die donderdag werd afgetrapt. De campagne duurt drie jaar.

Bekijk hier het onderzoeksrapport (PDF).