Helft boetes diplomaten niet betaald

De helft van de ruim vierduizend verkeersboetes die diplomaten in de eerste helft van vorig jaar kregen is niet betaald. Dat schrijft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) in antwoord op Kamervragen van de SP. Diplomaten betalen lang niet altijd omdat ze niet gedwongen kunnen worden vanwege hun onschendbaarheid.

De minister wijst erop dat er al meer boetes zijn betaald dan eerst. Bij een eerdere berekening bleek slechts een kwart van de bekeuringen geïnd.

De politie in Den Haag heeft begin vorig jaar een speciaal loket geopend dat zich bezighoudt met boetes voor mensen die diplomatieke onschendbaarheid genieten. Volgens Hirsch Ballin is het loket bedoeld voor vragen van ambassades en consulaten.

Diplomaten kunnen ook niet worden gedwongen om mee te werken aan een blaastest of bloedproef. Deze mensen krijgen daarvoor wel een boete, maar of die wordt betaald is de vraag. De minister heeft geen cijfers over hoe vaak dit gebeurt.

De SP wil dat Hirsch Ballin bekendmaakt hoeveel boetes er per land op de plank blijven liggen. De minister ziet er niets in om zo'n drukmiddel in te voeren. Hij wijst erop dat de onschendbaarheid belangrijk is en er ook voor zorgt dat Nederlandse diplomaten in het buitenland hun werk kunnen doen zonder te hoeven vrezen voor strafrechtelijke druk.