Volkert van der G. had geheim proefverlof

Volkert van de Graaf, die een straf van achttien jaar uitzit voor de moord op Pim Fortuyn, heeft onlangs even zijn neus buiten de poorten van de gevangenis kunnen steken. Met een bijzondere reden, want zijn oma was overleden. Het verlof was in het diepste geheim geregeld.

Nadat enkele bewoners van Volkerts voormalige woonplaats Harderwijk De Telegraaf hadden ingeschakeld omdat zij gemeend hadden Van der Graaf te zien ging de krant op onderzoek uit. Zowel de advocaat van Volkert als het ministerie van Justitie zeggen dat het onmogelijk is dat hij gezien is. Volkert mocht dan wel naar buiten, maar werd omgeven door agenten.

Volkerts advocaat verklaarde: "Hij mocht de kist even zien om afscheid te nemen van zijn oma. Dat is gebeurd onder hele zware politiebegeleiding. Het is uitgesloten dat mensen Volkert zomaar tegen zouden kunnen komen. Dat lijkt me ook vragen om moeilijkheden want hij wordt heel erg bedreigd, om begrijpelijke redenen. Er is een harde kern van zo'n twintig man die daar voortdurend mee bezig is."

Van der Graaf komt op 6 mei 2014, exact twaalf jaar nadat hij Fortuyn vermoordde, weer op vrije voeten. Hij heeft er dan tweederde van zijn straf opzitten. Hij zit zijn straf uit in de extra beveiligde afdeling van de gevangenis in Scheveningen. Samen met andere mensen die hun leven niet zeker zijn, bijvoorbeeld pedo's, bevolkt hij daar een aparte vleugel.