Zoe Saldana: Hollywood is racistisch

Actrice Zoe Saldana vindt dat Hollywood racistisch is. Dit zei de van 'Avatar' bekende actrice in een interview met het tijdschrift Nylon.

Met name de casting-agenten krijgen er van Zoe van langs: "Ze drukken zich heel voorzichtig uit als ze eigenlijk 'We willen een blanke' willen zeggen". Voorbeelden hiervan heeft Zoe genoeg: "Meest recentelijk hoorde ik dit nog omschreven worden als 'een meer traditioneel uiterlijk'. Of ze zeggen 'Weet je, je bent niet echt wat we zoeken want je huid is wat donkerder'. En dan denk ik: 'Donkerder dan wat?' Het is gewoon mijn huid. En die is donker als je die met andermans huidskleur vergelijkt".

De in de Dominicaanse Republiek opgegroeide actrice mag inmiddels dan wel een superster zijn, afgaande op haar uitspraken over racisme in Hollywood is dat een wonder. Naar eigen zeggen kan zij met haar donkere uiterlijk immers maar moeilijk rollen krijgen.

Saldana was dan ook verbaasd dat ze haar rol als Na'Vi-krijgster Tseytiri in 'Avatar' relatief makkelijk bemachtigde. James Cameron zag in haar meteen de juiste kandidaat: "Ik had geen idee dat ze blauw was en drie meter lang. Maar om de een of andere reden zei hij meteen: 'Je lijkt precies op haar!'"

Inmiddels heeft Zoe de rollen voor het oprapen; dit jaar zal zij te zien zijn in de actiefilms 'The Losers' en 'Takers'. In beide films is zij de enige vrouw in een gezelschap van stoere acteurs. Later dit jaar zal Saldana zich bij regisseur J.J. Abrams melden om wederom in de rol van Luitenant Uhura kruipen voor de opnames van een nieuwe Star Trek-film. Geen reden tot klagen dus voor Zoe.

Zoe Saldana: 'Hollywood is racistisch'
Zoe Saldana: 'Hollywood is racistisch' (Foto: Novum)