Akkoord over afdracht JSF

De bedrijven die meedoen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) moeten drie procent van hun omzet afstaan aan het rijk. Daarover hebben de bedrijven een akkoord gesloten met demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA).

Dit percentage komt neer op een bedrag van 105 miljoen euro. Over de hoogte van het af te dragen bedrag is lang gesteggeld. De tientallen bedrijven die onderdelen maken voor de JSF stapten eind 2008 nog naar de Arbitragekamer, omdat zij de 10,1 procent die het ministerie van Economische Zaken toen eiste, te hoog vonden.

De bedrijven, verenigd in Nifarp, zijn tevreden over dit akkoord. "Het blijft een fors bedrag, maar we zijn tevreden dat we nu een compromis met de overheid hebben kunnen bereiken", zegt de voorzitter van Nifarp Erick Vinck.

Ook van der Hoeven is tevreden. "Iedereen is gebaat bij deze uitkomst." Door de gekozen oplossing wordt op korte termijn tegemoetgekomen aan de draagkracht van de industrie, vindt de bewindsvrouw, en ook de werkgelegenheid is erbij gediend.