Eerste officiële warme dag in zuiden

Het zuiden heeft vandaag mogen genieten van de eerste officiële warme dag van het jaar. In Limburg en Brabant liep de temperatuur 's middags op tot 21 graden, meldt het KNMI. In De Bilt werd het niet warmer dan 18 graden, waardoor de eerste landelijke warme dag nog op zich laat wachten.

Om officieel tot warme dag te worden bestempeld, moet de maximumtemperatuur die dag 20 graden of hoger zijn. De afgelopen jaren konden pas in april de eerste warme dagen worden vastgesteld. Vorig jaar was het op 3 april zover, het jaar ervoor op 26 april.

De grilligheid van het weer is volgens het KNMI groot in het voorjaar. Zo sneeuwde het twee jaar geleden nog rond deze tijd en beleefde het grootste deel van Nederland met vijf tot tien centimeter sneeuw een unieke witte Pasen.

Normaal gesproken is de eerste warme dag in Nederland in april. In 1961 en 1990 werd het echter al op 17 maart warmer dan 20 graden en in 1983 op 31 mei. In Limburg en Brabant wordt in het algemeen eerder een warme dag bereikt. In maart wordt in het zuiden regelmatig meer dan 20 graden gemeten, sommige jaren zelfs op drie dagen in die maand. In 1920 was het in Maastricht daarnaast zelfs al op 20 februari ruim 20 graden.

Komend weekend wordt het weer wat minder warm, voorspelt het KNMI. De temperatuur daalt naar circa 12 graden. De zon gaat zich verschuilen achter de wolken en van tijd tot tijd valt er regen. Toch blijft het volgens het KNMI warm voor de tijd van het jaar.