Beveiliger begluurt collega met bodyscanner

De bodyscan die onder andere wordt gebruikt op Schiphol, wordt door vele privacygroeperingen 'naaktscanners' genoemd. Volgens deze groeperingen zou de bodyscan dusdanige scans maken van het menselijk lichaam, dat dit in feite als naakt gezien kan worden. Deze 'feature' is onlangs in Engeland benut door luchthavenbeveiliger John Laker. De man heeft een scan van zijn collega Jo Margetson gemaakt toen ze per ongeluk door de scanner liep.

Misbruik
Naar aanleiding van dit incident heeft Margetson aangifte gedaan bij zowel de politie als de werkgever. "Ik ben helemaal getraumatiseerd. Ik heb met de politie gesproken en ben er te slecht aan toe om te gaan werken", liet het slachtoffer The Sun weten. De werkgever van Laker heeft hem een 'formele waarschuwing' gegeven. Al sedert lange tijd waarschuwen de tegenstanders van dit soort scanners voor deze praktijken. "Als privacyschendende machines op luchthavens worden geïnstalleerd, dan is misbruik zoals dit onvermijdelijk", aldus Alex Dean van Big Brother Watch.

Beter dan visitatie
Lord Adonis, minister van Verkeer, verdedigt de machines met de woorden: "Een visitatie is ook opdringerig, maar mensen accepteren dat. Een bodyscanner zit in dezelfde categorie. Afbeeldingen worden verwijderd en het personeel is goed getraind en staat onder toezicht."