Bewaking schip schiet piraat dood

Particuliere bewakers aan boord van een vrachtschip hebben een Somalische piraat doodgeschoten. Dat gebeurde toen zij het vuur openden op een groep piraten die het schip, varend voor de kust van Oost-Afrika, wilden kapen. Woordvoerder John Harbour van de patrouillevloot van de Europese Unie heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Het is volgens Harbour voor het eerst dat een piraat is doodgeschoten door de particuliere bewaking van een schip. Het incident voltrok zich gisteren. Een fregat van de EU-vloot werd door het onder Panamese vlag varende vrachtschip Almezaan gealarmeerd en ging op zoek naar de piraten, die inmiddels op de vlucht waren geslagen. Er werden zeven piraten gelokaliseerd, van wie er een was bezweken aan schotwonden. De overige zes werden in hechtenis genomen, zei Harbour.

De EU-vloot patrouilleert in de Golf van Aden om piraterij tegen te gaan. Verder uit de Somalische kust in de Indische Oceaan zijn de piraten echter ook actief. Steeds meer rederijen geven de bemanning van hun vrachtschepen particulier bewakingspersoneel mee om kaping van hun eigendom te voorkomen. De piraten reageren op deze ontwikkeling met gewelddadiger acties. Zij maken steeds vaker gebruik van vuurwapens en granaatwerpers om hun slachtoffers te intimideren.

De inzet van gewapend particulier bewakingspersoneel zou de piraten ertoe kunnen brengen hun wapentuig daadwerkelijk te gebruiken en tot een escalatie kunnen leiden, zo wordt in kringen van deskundigen op het gebied van piraterij gevreesd.