Amsterdam gaat mogelijke overvallers stalken

De Amsterdamse politie gaat potentiële overvallers nauwlettend in de gaten houden. Mensen die eerder in beeld waren voor overvallen, straatroven of diefstal met geweld kunnen erop rekenen dat ze extra in de gaten worden gehouden. Dat laten politie, justitie en de gemeente vandaag weten.

Het volgen van mogelijke overvallers is een van de punten in de verscherpte aanpak van overvallers in de regio. De politie gaat verder bijvoorbeeld meer surveilleren op plekken waar veel overvallen plaatsvinden of waar veel potentiële overvallers wonen.

Daarnaast wordt meer capaciteit beschikbaar gesteld om verdachten op te sporen. Het Openbaar Ministerie gaat binnen de grenzen van de wet vaker gebruikmaken van middelen als telefoontaps en observatieteams. Ook worden er vaker en eerder opsporingsberichten uitgegeven.

Opgepakte overvallers kunnen ook rekenen op een hogere strafeis. Justitie voegt bij overvallers sowieso de verdenking witwassen toe en verhoogt de eis bij woningovervallen ook nog met een kwart.

De gemeente zet extra toezichthouders in op straat. Meer winkels worden uitgerust met DNA-spray en DNA-markering. Daarbij worden overvallers en diefstalgevoelige goederen bespoten met een onzichtbare stof, waarmee ze kunnen worden geïdentificeerd. Ook huiseigenaren, woningcorporaties en burgers wordt gevraagd alert te zijn.

Hoewel de veiligheid in de stad volgens de meest recente cijfers toeneemt, zit het aantal overvallen al een tijdje in de lift. Vorig jaar steeg dit aantal met elf procent. Korpschef Bernard Welten kondigde eerder al aan, onder meer in zijn nieuwjaarstoespraak, dat hij het probleem hoog op zijn prioriteitenlijst staat.