Euromast Rotterdam hoogste rijksmonument

Door de vorm, hoogte en ligging heeft het gebouw een grote cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. We hebben het over de Euromast in Rotterdam, die morgen vijftig jaar bestaat. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is de topattractie 'een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode na de oorlog.' De Eruomast is vandaag aangewezen als rijksmonument.

De 185 meter hoge toren werd in 1960 ontworpen door de architect H.A. Maaskant. Oorspronkelijk was de toren slechts 107 meter hoog en bedoeld als blikvanger voor de eerste floriade die werd gehouden in het park rondom de Euromast. Doordat er andere hoge bouwwerken bijkwamen, besloot men in 1970 een opbouw op de Euromast te plaatsen.

Door het aanwijzen van de Euromast als rijksmonument heeft Maaskant nu drie rijksmonumenten in Rotterdam op zijn naam staan. Behalve de Euromast zijn dat de Zuidpleinflat en het Groothandelsgebouw bij het Centraal Station. De Euromast is een 'symbool voor een moderne attractietoren gericht op vermaak van een groot publiek', aldus de organisatie.

Het uitzicht vanaf de Euromast