Belastingaangifte: nog 1 week de tijd

Voor de één is het een fluitje van een cent en voor de ander een onbegrijpelijke opgave; de jaarlijks terugkerende belastingaangifte. Over precies één week wil de Belastingdienst de aangifte binnen hebben. Dit kan digitaal of op papier worden gedaan.

Als je een aangiftebrief of -biljet hebt gehad, dan moet je voor 1 april 2010 aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Als het niet lukt om voor 1 april aangifte te doen, kan er om uitstel worden gevraagd.

Ook als je geen aangifte hoeft te doen, maar wel verwacht meer dan 14 euro terug te krijgen, kun je aangifte doen met het aangifteprogramma. Aangifte over 2009 is mogelijk tot en met 31 december 2014.

Bij digitale aangite kan gebruik worden gemaakt van een vooraf ingevuld aangifteformulier. Om digitaal aangifte te doen, moet je wel in het bezit zijn van een DigiD-code.

Extra aandacht
De Belastingdienst heeft aangegeven dit jaar extra te controleren op uitgaven voor levensonderhoud van kinderen jonger dan dertig jaar. Naar aanleiding van de aangifte kan bijvoorbeeld om bewijs worden gevraagd waarom er geen recht op kinderbijslag was.

In 2009 is één en ander veranderd met betrekking tot de inkomstenbelasting. De belangrijkste wijzigingen zijn hier te vinden.

Bericht over de aangifte
De fiscus streeft ernaar iedereen die voor 1 april aangifte heeft gedaan, voor 1 juli hierover te berichten. Doorgaans stuurt de Belastingdienst eerst een voorlopige aanslag, waarna later in het jaar de definitieve aanslag volgt.

Hulp bij aangifte
De site van de Belastingdienst biedt op tal van vragen antwoord. Daarnaast bevat het digitale aangifteprogramma de helpfunctie (F1) en kan er bij veel vragen voor uitleg op het vraagteken worden geklikt. Er kan ook gebeld worden met de Helpdesk Intermediairs.

Ook op FOK! kun je terecht voor hulp. In dit topic, in het forum Werk, Geldzaken & Recht, staan behulpzame users klaar om lastige vragen te beantwoorden.