Nieuwbouw Oost-Jeruzalem gaat door

Vandaag is bekend geworden dat de plannen om twintig nieuwe woningen voor Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem te bouwen zijn goedgekeurd. De Israëlische authoriteiten hebben laten weten dat de luxeappartementen in plaats van een voormalig Palestijns hotel komen.

Ironisch genoeg werd dit nieuws bekendgemaakt op het moment dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bezoek bracht aan het Witte Huis. Het doel van dit bezoek was om de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Israël wat op te klaren. Over de inhoud van het gesprek tussen de twee regeringsleiders werd niets vrijgegeven.

Begin deze maand bekoelde de relatie tussen de VS en Israël na dat de laatste bekend maakte 1.600 nieuwe huizen in het bezette Oost-Jeruzalem te bouwen. Frappant genoeg werd deze bekendmaking gedaan toen de vicepresident Joe Biden in Israël op staatsbezoek was.

De Israëlische premier sprak eergisteren al met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton over dit onderwerp. Ze waren beiden aanwezig bij de conferentie van de Israëlische lobbybeweging Aipac. Tijdens deze conferentie verdedigde Netanyahu het beleid.

Een woordvoerder van Jeruzalem zei dat de melding over de nieuwe appartementen 'provocatie' zou zijn. Hij veroordeelde de melding als zijnde een poging om het bezoek van Netanyahu aan Washington schade toe te brengen.