SGP wil ombudsman voor ongeboren kind

De kinderombudsman moet ook de belangen van ongeboren kinderen gaat behartigen. Die oproep deed SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies vanmiddag tijdens een debat over een initiatiefwet van de PvdA die de instelling van een kinderombudsman regelt. "Als er een groep is die in ons land meer aandacht verdient, dan is het wel het ongeboren kind."

Het voorstel is afkomstig van Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) en stamt al uit 2001. Na de verkiezingen van 2002 bleek er geen Kamermeerderheid meer te zijn voor het plan. De PvdA bewaarde het voorstel totdat er een meerderheid voor de kinderombudsman zou zijn. Toen zij begin 2008 aankondigde het voorstel opnieuw in te dienen, leek dat inderdaad het geval.

De SGP vindt het voorstel nog wat vaag, zei Van der Vlies vandaag. Zo is niet duidelijk vanaf welke leeftijd kinderen onder de bevoegdheden van de nieuwe ombudsman vallen. Wat de scheidend fractievoorzitter van de orthodox-protestantse partij betreft, gaat deze ook de belangen van ongeboren kinderen en hun ouders behartigen. Het ongeboren kind verdient alle aandacht. "Je zou er bijna een afzonderlijke ombudsman voor oprichten."