Foto ov-chipkaart niet zomaar naar OM

Foto's op een ov-chipkaart mogen niet zonder schriftelijke toestemming van de rechtbank aan het Openbaar Ministerie worden gegeven. De foto's op het openbaarvervoerbewijs zijn privacygevoelig. De Hoge Raad laat vandaag weten het oordeel van de rechtbank in Rotterdam uit 2007 in stand te houden.

Het Openbaar Ministerie had het bedrijf Trans Link Systems, dat de ov-chipkaart uitgeeft, om een lijst gevraagd met daarop de barcodes van mensen die in maart 2007 van twee metrostations in Rotterdam gebruik hadden gemaakt. Uit de barcodes zijn naam, adres, postcode, woonplaats, en eventuele foto's van kaarthouders op te maken. Het bedrijf weigerde in eerste instantie, maar droeg de lijst later onder protest toch over aan justitie.

Het bedrijf vond dat de gegevens privacygevoelig zijn, waardoor tussenkomst van een rechter nodig was. De rechter stelde het bedrijf in het gelijk en bepaalde dat de lijst moest worden teruggegeven. Het OM stapte vervolgens naar de Hoge Raad. Justitie zei dat het haar niet ging om de privacygevoelige informatie, maar om gegevens over reisbewegingen.

De Hoge Raad verwijst in haar oordeel naar de Wet bescherming persoonsgegevens, waarin staat dat gegevens waaruit het ras van iemand kan worden afgeleid 'gevoelige' informatie is. De rechter-commissaris moet er in zo'n geval aan te pas komen voordat afgifte van dit soort gegevens gevorderd kan worden. Uit foto's is volgens de Hoge Raad informatie over iemands ras af te leiden. Het OM had daarom niet zonder machtiging van een rechter om de foto's mogen vragen.