Hells Angels moeten grondgebied ontruimen

De Hells Angels moeten het grootste gedeelte van het terrein rond hun clubhuis aan de H.J.E. Wenkebachweg in Amsterdam aan de gemeente teruggeven. Ze moeten uiterlijk 25 juni vertrekken. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. Met de uitspraak bevestigt het hof een eerdere beslissing van de rechtbank in Amsterdam.

De Hells Angels waren in beroep gegaan tegen het besluit van de rechtbank, die in juni 2008 bepaalde dat de motorclub uiterlijk 25 juni dit jaar moet vertrekken. De gemeente had de zaak, die draait om ruim 4400 vierkante meter grond achter het Amstelstation, aangespannen. De gemeente heeft onder meer woningbouwplannen voor het gebied en de Angels passen daar niet in.

Eind jaren zeventig kreeg de motorclub een gebied van 590 vierkante meter bij de gemeente in bruikleen voor een clubhuis. Dat terrein werd in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Het hof is het met de rechtbank eens dat tussen de gemeente en de Hells Angels een bruikleenovereenkomst bestaat voor het terrein. Zo'n overeenkomst kan worden opgezegd als daarbij een redelijke opzegtermijn wordt gehanteerd.

De door de rechtbank vastgestelde termijn is volgens het hof redelijk. Ook is het hof het met de rechtbank eens dat de gemeente de Hells Angels geen alternatieve locatie voor hun clubgebouw hoeft aan te bieden.

De rechtbank besloot overigens ook dat de Hells Angels recht hebben op een vergoeding van de gemeente voor de herbouwkosten van hun op 24 mei 2002 door brand verwoeste clubgebouw. Het hof staat ook achter deze beslissing. De gemeente had volgens het hof als eigenaar van het terrein voor een verzekering van het clubgebouw moeten zorgen. Anders had de gemeente met de Hells Angels een afspraak moeten over de verzekering of hen in ieder geval moeten informeren dat het gebouw onverzekerd was.

In de zaak is geen uitspraak gedaan over het terrein van 590 vierkante meter waarop het clubhuis staat.