Eindbod werkgevers schoonmakers afgewezen

Werkgevers en vakbonden hebben afgelopen nacht geen overeenstemming bereikt over een cao voor 180.000 schoonmakers en glazenwassers. CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek omschrijft het eindbod van de werkgevers als 'echt weinig'.

De bonden willen zowel dit jaar als volgend jaar twee procent loonsverhoging. De werkgevers zouden niet meer bieden dan een procent loonsverhoging in juli en anderhalf procent loonsverhoging volgend jaar. "Als je bedenkt dat de huren dit jaar gemiddeld 2,6 procent omhoog gaan, dan kunnen de schoonmakers hun loonsverhoging dus meteen weer inleveren bij de woningcorporatie", stelt Kampherbeek.

FNV-bestuurder Ron Meyer noemt het 'buitengewoon triest'. "Dat ze na vijf maanden actievoeren ons laten terugkomen voor een cadeaubon van 25 euro." De bond bespreekt vandaag met de schoonmakers hoe het nu verder moet. Het 'schoonmaakparlement' komt bijeen in Amsterdam.

CNV legt het eindbod voor aan de cao-commissie en vervolgens aan de leden. Die wijzen het naar alle waarschijnlijkheid af.

Schoonmakers voeren al vijf maanden actie voor een betere cao. Op het Centraal Station in Utrecht werd gisteren een zitactie van een kleine week afgesloten. Ook werd onder meer op Schiphol gestaakt.

Bonden wijzen eindbod werkgevers schoonmakers af
Bonden wijzen eindbod werkgevers schoonmakers af (Foto: Novum)