Levenslang voor Heinrich Boere

De 88-jarige oud-SS'er Heinrich Boere is vandaag door een rechtbank in Aken tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van een SS-eenheid in Nederland drie personen heeft doodgeschoten.

Het vonnis is gelijk aan de eis van de aanklager. De verdediging van Boere wilde dat de zaak zou worden geseponeerd en dat Boere, als het toch tot een veroordeling zou komen, maximaal zeven jaar cel zou krijgen.

Boere heeft bekend in 1944 drie Nederlanders te hebben doodgeschoten. Hij tekende daarbij aan op bevel te hebben gehandeld. "Als eenvoudig soldaat leerde ik bevelen op te volgen en ik wist dat ik als ik dat niet deed mijn eed brak en zelf doodgeschoten kon worden", verklaarde hij.

Hij zei niet te hebben gehandeld met het idee een misdaad te begaan. Zijn meerderen zouden hem hebben gezegd dat het om maatregelen ging ter vergelding van acties van het Nederlandse verzet en dat zijn slachtoffers zich aan deze acties schuldig hadden gemaakt. De aanklager noemt de moorden gewetenloos, begaan door een overtuigde nazi.

Ter dood veroordeeld
Boere sloot zich in 1940 aan bij de Waffen-SS en werd later in Nederland gestationeerd. In 1944 -hij was toen 22- schoot hij samen met andere SS'ers drie burgers in Breda, Voorschoten en Wassenaar dood. In 1947 vluchtte hij uit een krijgsgevangenenkamp en week uit naar Eschweiler, in de buurt van Aken, waar hij als mijnwerker ging werken. Twee jaar later werd hij in Amsterdam bij verstek ter dood veroordeeld, een straf die later in levenslang werd omgezet. Boere hoefde deze straf nooit uit te zitten, omdat Duitsland weigerde hem aan Nederland uit te leveren. Een verzoek in 2003 om Boere de straf in Duitsland te laten uitzitten werd eveneens afgewezen, omdat hij destijds in Amsterdam niet juridisch vertegenwoordigd was.

Het huidige proces lag meermalen stil omdat Boere zei met een hartkwaal te kampen. Pas in oktober vorig jaar kon de zaak heropend worden. Boeres verdediging wilde dat de zaak geseponeerd werd, omdat hij in 1947 al veroordeeld is en daarmee volgens de verdediging dubbelvervolging is opgetreden.

Levenslang voor Heinrich Boere
Levenslang voor Heinrich Boere (Foto: Novum)