Chlamydia-patiënten vaker opnieuw besmet

Een op de tien jongeren die genezen zijn van chlamydia, is een jaar later opnieuw besmet met de seksueel overdraagbare aandoening. Dat meldt expertisecentrum Soa Aids Nederland vandaag.

In een screening die in 2008 begon zijn tot nu toe 2940 infecties met chlamydia gevonden. Van de deelnemende jongeren had 4,2 procent de soa. Bij jongeren onder de 20 jaar had zelfs 6,9 procent de aandoening. Een op de tien jongeren bij wie tijdens de eerste ronde in 2008 chlamydia werd vastgesteld, bleek in 2009 weer te zijn geïnfecteerd. Van de jongeren die geen chlamydia hadden in de eerste ronde, had een jaar later toch 2,8 procent een chlamydia-infectie opgelopen.

Sinds vrijdag ontvangen in totaal ongeveer driehonderdduizend jongeren van 16 tot en met 29 jaar in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg een oproep mee te doen aan de derde ronde van de jaarlijkse clamydiascreening. De kans geïnfecteerd te worden is volgens het expertisecentrum onder 16- tot 30-jarigen groot. Daarom is het volgens het centrum belangrijk deze groep regelmatig te testen.

Dit najaar 2010 evalueert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de screeningsrondes. Op basis van deze evaluatie moet een advies ontstaan over een landelijke chlamydiascreening onder jongeren in Nederland.

Chlamydia is een seksueel overdraagbare bacterie. Het is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in de westerse wereld. Chlamydia kan bij vrouwen op lange termijn leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Mannen kunnen ontstekingen krijgen aan de prostaat en de bijbal.