'Leden stembureaus onvoldoende getraind'

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn er behoorlijk wat onregelmatigheden vastgesteld. Volgens demissionair staatssecretaris Bijleveld (CDA) ligt dit aan het feit dat de medewerkers van de stembureaus onvoldoende getraind waren.

De staatssecretaris stelt dat de fouten vrijwel allemaal voortkwamen uit menselijk falen en dus voorkomen hadden kunnen worden. Verschillende gemeenten hebben trainingsinformatie toegestuurd gekregen. Bij deze informatie zat onder andere een DVD met praktische oefeningen voor de leden. Bijleveld laat een evaluatie uitvoeren naar wat er met deze informatie is gedaan.

"We hebben aangegeven hoe de hokjes geplaatst moeten worden en waar het stembureau op moet toezien. Het is gewoon fout als er twee mensen tegelijk in een hokje staan, dat mag niet. Daar moet de voorzitter van het stembureau op toezien", aldus Bijleveld. De evaluatie zou af moeten zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Zo zou een herhaling van de misstanden voorkomen moeten worden.