Minister: VS blokkeert vrije handel

Amerika blokkeert de vrije handel. Die kritiek uit demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) vandaag in het Financieele Dagblad. Het uitblijven van een vrijere handel is in Nederland vooral nadelig voor bloementelers, baggeraars en de zuivel- en vleesverwerkende industrie.

Het is volgens de minister vooral de schuld van de Verenigde Staten dat onderhandelingen over het verlagen van handelsbarrières zijn vastgelopen. In onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO over vrije handel zou de VS zich afhoudend opstellen.

Zo is er nog geen nieuwe hoofdonderhandelaar aangewezen. Ook zou de VS weinig concreet zijn over wat zij wil. Verder verwijst Van der Hoeven op het toenemende protectionisme. Zo zou de aanbesteding van een tankvliegtuig voor de luchtmacht onlangs zo zijn gewijzigd dat het Amerikaanse Boeing meer kans op de opdracht maakt dan het Europese Airbus. Om de handel toch toe te laten nemen, worden binnen de Europese Unie verdragen gesloten.

Van der Hoeven stelt in de krant dat Amerika veel organisatorische problemen heeft. Het houden van verkiezingen gaat moeizaam, het onderwijs is aan hervorming toe, de gezondheidszorg loopt achter vergeleken met andere westerse democratieën en nu zou zelfs een volkstelling nodig zijn. "De laatste keer dat ik van een volkstelling hoorde, was die rond de geboorte van Christus. Het land is niet echt op orde."