Netanyahu verdedigt nederzettingenbeleid

Kort voor zijn ontvangst op het Witte Huis in Washington, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het internationaal uiterst omstreden Israëlische nederzettingenbeleid in bezet Palestijns gebied verdedigd. "Jeruzalem is geen nederzetting. Het is onze hoofdstad." Het Joodse volk bouwde hier al 3000 jaar geleden, aldus de premier.

Netanyahu zei dat tijdens een toespraak voor 7500 gedelegeerden van de Israëlische lobbybeweging Aipac in de Amerikaanse hoofdstad. Hij leek te verwijzen naar het Israëlische plan om 1600 huizen in bezet Oost-Jeruzalem te bouwen.

De bekendmaking eerder deze maand van de nieuwbouwplannen viel samen met een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joseph Biden aan Israël. De aankondiging leidde tot een vertrouwenscrisis tussen Jeruzalem en Washington. De Amerikaanse regering vindt dat de Israëlische kolonisatie het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen dwarsboomt.

Netanyahu reisde naar Washington voor de Aipac-conferentie. Hij werd pas enkele uren voor zijn vertrek uitgenodigd voor een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama. Hij blijft daarom langer dan gepland.

De Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken benadrukte gisteren nog eens dat de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied het "wederzijdse vertrouwen" tussen Israël en de Palestijnen ondermijnt. Israël staat voor "moeilijke, maar noodzakelijke keuzes", aldus Clinton in haar toespraak op de bijeenkomst van de invloedrijke Aipac.