'Karakter weinig invloed op blowen'

Karaktereigenschappen van jongeren hebben weinig invloed op de keuze om te gaan blowen. Vroeg beginnen met roken, omgaan met blowende vrienden en gedragsproblemen zijn een stuk invloedrijker. Dat concludeert Hanneke Creemers. Zij promoveert donderdag op haar onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum.

De promovendus keek naar de voorspellende waarde van karaktereigenschappen voor risicovolle vormen van cannabisgebruik. Dit is tot twintig procent voorspellend. Jongeren met een sterk verlangen naar sensatie en jongeren die avontuurlijk zijn ingesteld, beginnen vaker voor hun dertiende met blowen. Als jongeren beter in staat zijn hun eigen gedrag en aandacht te sturen, wordt de kans op regelmatig blowen kleiner.

Jongeren die voor hun twaalfde beginnen met roken en in een vriendengroep met blowers zitten, beginnen zelf eerder met wiet. Gedragsproblemen zijn, hoewel invloedrijk, minder belangrijk. De onderlinge risicofactoren beïnvloeden elkaar. Om te bepalen hoe dit precies gebeurt, is volgens de promovendus meer onderzoek nodig.

Creemers gebruikte voor haar onderzoek gegevens van zo'n tweeduizend jongeren uit Noord-Holland, die langlopend gevolgd worden in een onderzoek naar hun geestelijke en lichamelijke gezondheid.