Vakbond gunt gierigheidsprijs aan NS-directeur

Een groep schoonmakers biedt NS-directeur Bert Meerstadt vandaag de Gouden Grote Krent Award, een prijs voor de gierigste opdrachtgever, aan op Utrecht CS. Zo'n duizend schoonmakers staken al ruim een maand en hielden vorige week een zitactie op Utrecht Centraal, waar het vuil zich opstapelt. De schoonmakers-'Oscar' wordt rond 12.00 uur uitgereikt, meldt de vakbond.

Ze houden de grote opdrachtgevers verantwoordelijk voor de 'belabberde' omstandigheden in de schoonmaaksector. De actievoerders willen een einde aan het 'krenterige' gedrag van de opdrachtgevers en het 'slaafse' gedrag van de schoonmaakbedrijven.

De acties van de laatste tijd zijn volgens de vakbond de grootste in de Nederlandse geschiedenis. Naast driehonderd trein- en stationsschoonmakers staken ook de schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Erasmus Universiteit, WTC, ABN Amro, Hogeschool Rotterdam, Philip Morris, de Belastingdienst en Schiphol.

NS-Nedtrain is de grootste opdrachtgever. Om te stimuleren dat de NS zijn leven betert en schoonmakers met respect gaat behandelen, krijgt NS-directeur Meerstadt de Gouden Grote Krent Award.