WNF: Nederland gebruikt veel water

In Nederland wordt per inwoner twee keer zoveel water gebruikt als gemiddeld in de wereld. Per Nederlander gaat er jaarlijks 2,3 miljoen liter water doorheen, terwijl de gemiddelde wereldburger het met de helft moet doen. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag op basis van eigen berekeningen.

Het grootste deel van het water dat in Nederland wordt gebruikt is geïmporteerd. Het gaat dan niet om het water zelf dat wordt ingevoerd, maar om producten die in het buitenland worden gemaakt en die hier worden gebruikt. In totaal komt 89 procent van het gebruikte water in Nederland uit het buitenland.

Voor het maken van veel producten wordt volgens het WNF veel water gebruikt. Zo kost de productie van een katoenen shirt 2700 liter water. Voor een kopje koffie wordt 140 liter verbruikt en voor een boterham veertig liter. Ook de veeteelt kost veel water.

Het WNF voerde de berekeningen uit samen met de Universiteit Twente in het kader van Wereld Water Dag. De milieuorganisatie wil aantonen dat bedrijven veel invloed hebben op het waterbeheer in landen waar in Nederland gebruikte producten vandaan komen.

WNF: Nederland gebruikt veel water
WNF: Nederland gebruikt veel water (Foto: Novum)