[WK allround] Wereldtitel voor Sábliková

Martina Sábliková is in Heerenveen wereldkampioen allround schaatsen geworden. Op de slotafstand was ze oppermachtig en slaagde ze er probleemloos in haar achterstand op Kristina Groves en Ireen Wüst goed te maken.

Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg reden de vijf kilometer naar behoren. Hun tijden van 7.09,80 en 7.11,96 waren goed voor plaatsen acht en tien op de vijf kilometer.

In de voorlaatste rit kwam Wüst in actie tegen Martina Sábliková. Wüst mocht bijna zes seconden verliezen en dat zou op voorhand al lastig worden om die voorsprong te behouden. Wüst koos voor de aanval, maar de Tsjechische raakte niet in paniek en bleef sterk rijden. Wüst stortte in de tweede fase van de race in terwijl Sábliková zeer dicht in de buurt bleef rijden van haar eigen baanrecord. Daar eindigde ze uiteindelijk net boven, maar haar tijd van 6.50,98 was wel veruit de beste tijd van de dag. Wüst finishte uiteindelijk in 7.07,63 en werd daarmee uiteindelijk zevende. In de slotrit kwamen Kristina Groves en Daniele Anschütz in actie. Groves mocht bijna zes seconden verliezen op Sábliková, maar het was al snel duidelijk dat deze marge niet groot genoeg was.

Groves eindigde in 7.02,17 als vierde, wat betekende dat de wereldtitel allround gaat naar Sábliková. Groves eindigde in het klassement als tweede, Wüst legt beslag op de derde plek. Anschütz eindigde zoals vaker op de vierde plaats, terwijl de Nederlandse dames Voorhuis en Valkenburg op plaatsen zes en zeven terecht kwamen.