Democraten zeker van meerderheid voor zorgwet

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lijken er vandaag zeker van te zijn dat een meerderheid voor de nieuwe gezondheidswetgeving van president Barack Obama heeft gestemd. Obama riep de democratische meerderheid gisteren op 'geschiedenis te schrijven' door een zorgverzekering voor miljoenen arme families te regelen.

De Democraten waren gisteren fanatiek op jacht naar stemmen in het Huis van Afgevaardigden. Buiten demonstreerden boze demonstranten, sommigen riepen racistische leuzen naar zwarte leden van het congres.

De Republikeinen zijn unaniem tegen het voorstel van Obama. Als reden voeren ze aan dat het voor een oplopend begrotingstekort zorgt en dat de overheid de zorg niet moet overnemen. Daarom zal Obama het moeten hebben van de Democraten. Die hebben een meerderheid, maar sommigen hebben op voorhand gezegd dat ze hun twijfels bij het plan van Obama hebben. Ze maken zich zorgen over de kosten van het plan of staan er niet achter dat de kosten voor abortus worden vergoed.

De wet kan Obama maken of breken. Het is zijn belangrijkste hervorming op binnenlands gebied. Amerika is het enige ontwikkelde land waar de zorg niet voor iedereen toegankelijk is. Ongeveer vijftig miljoen Amerikanen hebben geen zorgverzekering. Als het voorstel wordt aangenomen, moet 95 procent van de Amerikanen een zorgverzekering krijgen.