[Six Nations] Verrassende Schotse overwinning op Ierland

Op zaterdag 20 maart vonden de laatste wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hier volgt een kort verslag van de wedstrijd tussen Ierland en Schotland.

Ierland - Schotland 20-23

Schotland heeft het voor elkaar gekregen om voor het eerst sinds 1998 in Ierland te winnen. Door de winst raakten ze ook van de laatste plaats af, waardoor Italië de houten lepel wint, de prijs voor de nummer laatst van de Six Nations. Bovendien behaalde Schot Dan Parks voor de derde keer in dit toernooi de man of the match-medaille. Omdat Ierland verloor is de eindoverwinning voor Frankrijk een feit. De wedstrijd kwam al snel op gang nadat Parks na zes minuten al een penalty wist te benutten. Vijf minuten later maakte aanvoerder Brian O'Driscoll een try voor Ierland op aangeven van Sexton, die Ronan O'Gara weer buiten de basis hield, en D'Arcy. Sexton miste de conversie echter, zodat de Ieren niet meteen uit konden lopen op de Schotten. Men was net bekomen van de Ierse try toen Beattie namens Schotland ook een try maakte, maar ook Parks wist de conversie niet te benutten. Jonathan Sexton kreeg even later een nieuwe kans om Ierland via een penalty op voorsprong te zetten, maar hij faalde wederom.

Even voor rust wist Parks wel een penalty te benutten en vlak voor het rustsignaal schoot hij er ook nog een drop goal in, zodat men met 7-14 in het voordeel van Schotland ging rusten. Direct na de rust kreeg Ierland meteen een kans om weer een stukje dichterbij Schotland te komen, maar Sexton wist de penalty vanuit een vrij gemakkelijke hoek weer niet te benutten, waardoor de roep om O'Gara, die negen van zijn negen pogingen in dit toernooi benutte, alsmaar luider werd. Vijf minuten later was het weer Parks die een penalty voor Schotland benutte, waardoor de zorg voor de Ieren alsmaar groter werd. Sexton wist de volgende kans op scoren wel te benutten, hoewel O'Gara al klaar was om in het veld te komen. Onder leiding van diezelfde O'Gara kwam Ierland weer helemaal terug in de wedstrijd. In de 64ste minuut maakte Tommy Bowe zijn derde try van het kampioenschap en O'Gara laat direct zien dat hij wel met de druk om kan gaan door de conversie ook te benutten. Zo zetten Bowe en O'Gara Ierland weer op gelijke hoogte met Schotland.

In het laatste deel van de wedstrijd gaven de twee landen elkaar nog nauwelijks ruimte en waren het weer penalty's die doorslaggevend bleken te zijn. Eerst schoot Parks zijn vierde penalty raak, toen O'Gara met nog vijf minuten te gaan Ierland weer op gelijke hoogte schoot. Dankzij goed doorjagen van Simon Danielli en Nick de Luca raakten de Ierse verdedigers in paniek en gaven ze met slechts twee minuten te gaan een penalty weg. Dan Parks rekte zoveel mogelijk tijd, en bleef ondanks een hels fluitconcert van de Ierse fans ijzig koel. Met een mooie trap benutte hij voor de vijfde keer van de wedstrijd een penalty. Ierland ging nog wel voor de overwinning, maar nadat de klok op rood ging schoten de Schotten de bal snel over de zijlijn, zodat de eerste en enige overwinning van de Schotten dit toernooi.