Duizenden demonstreren in Rusland tegen regering

Duizenden demonstranten zijn vandaag in verschillende steden in Rusland de straat opgegaan om te protesteren tegen het economische beleid van de regering. Ook willen ze meer politieke vrijheid.

Veel deelnemers van de demonstraties, die door de oppositie de 'dag van de toorn' werd genoemd, eisen het aftreden van premier Poetin. Duizend mensen protesteerden in Sint Petersburg en hielden borden omhoog waarop stond 'Poetins club moet aftreden'.

De politie trad niet op bij het protest in Sint Petersburg, maar stopte wel de demonstranten in Moskou die anti-Poetinleuzen riepen en een protestmars in het centrum van de hoofdstad wilden houden. Een woordvoerder van de politie in Moskou zei dat zeventig mensen zijn gearresteerd vanwege deelname aan een protest waarvoor geen toestemming was gegeven. Leden van de oppositie blijven benadrukken dat er geen speciale toestemming voor demonstraties nodig is, omdat de Russische grondwet het recht op samenkomst garandeert.

Poetin werd in 2008 premier nadat hij acht jaar president was geweest, maar hij heeft nog steeds veel macht. De oppositie verwijt hem veel van de democratische verworvenheden van de jaren negentig te hebben teruggedraaid.


For Mother Russia!