Bisschoppen: brief paus slaat ook op Nederland

De brief van paus Benedictus XVI over seksueel misbruik binnen de kerk in Ierland geldt ook voor Nederland. Dat laten de Nederlandse bisschoppen weten in een reactie op de brief waarin hij het misbruik veroordeelt. Hoewel de paus zich richt tot Ierland, menen de bisschoppen dat de boodschap ook voor Nederland relevant is.

De paus sprak van 'zware inschattingsfouten' in de zaken van seksueel misbruik door dienaars van de katholieke kerk in Ierland. Hij kondigde daarnaast een onderzoek door het Vaticaan af.

De bisschoppen reageren 'met waardering en instemming' op de brief waarin de paus medeleven en oprechte spijt uitdrukt naar de slachtoffers en hun families. De bisschoppen betrekken deze woorden volledig op de slachtoffers in Nederland.

De voorstellen van de paus voor gerechtigheid voor de slachtoffers worden door de bisschoppen 'aandachtig' ter kennisgeving aangenomen. Volgens de bisschoppen sluiten die opmerkingen aan bij het eigen voorstel voor een onderzoek naar het misbruik binnen de kerk door oud-minister en voormalig burgemeester van Den Haag Wim Deetman.

Bisschoppen: brief paus slaat ook op Nederland
Bisschoppen: brief paus slaat ook op Nederland (Foto: Novum)