Cohen krijgt bijles economie

Job Cohen wil een beter beeld van de economie en overheidsfinanciën krijgen dan nu het geval is. Hij laat zich daarom door een team van deskundigen bijspijkeren op het gebied van economie.

Cohen zei gisteren tijdens een PvdA-partijbijeenkomst dat het in ieder geval duidelijk is dat Nederland de komende jaren fors moet bezuinigen. "De leuke dingen voor de mensen zullen met een lantaarntje te zoeken zijn", zo zei hij.

Het gapende tekort is volgens Cohen onstaan door bankiers, maar "iedereen moet beseffen dat de overheid alleen dit niet kan oplossen, we zijn allemaal medeverantwoordelijk. Ook al is dat voor gewone mensen buitengewoon onrechtvaardig, we zullen met zijn allen die rotzooi moeten opruimen. De overheid kan dat niet alleen. Maar we blijven een rijk land."

De PvdA-voorman is van mening dat de zwakkere groepen in de samenleving en de middenklasse zo veel mogelijk moeten worden ontzien bij de bezuinigingen. Het moet niet zo zijn dat mensen die net een nieuwe auto bij elkaar hebben gespaard, 'die auto niet meer kunnen rijden', zei Cohen.

Sinds het aantreden van Cohen, ruim een week geleden, staat de PvdA weer bovenaan in de politieke peilingen.