Kinderarts: 'School begint te vroeg'

Het dag- en nachtritme van adolescenten wordt ernstig verstoord doordat de middelbare school te vroeg begint. Een opmerkelijke conclusie die kinderarts Rob Bakker heeft getrokken. Hij is werkzaam in het Antoniusziekenhuis is Sneek. De arts promoveerde gisteren aan de Universiteit van Utrecht op zijn onderzoek naar vermoeidheidsklachten bij kinderen.

Volgens Bakker slapen opgroeiende jongeren over het algemeen te weinig. De belangrijkste reden is dat de school te vroeg begint. Deze zou volgens hem minimaal een uur later moeten starten. Bakker erkent wel dat een aantal jongeren, ook als de school later zou beginnen, moe zal blijven omdat ze standaard te laat naar bed gaan. "Maar dat hou je toch", zegt Bakker.

Circa de helft van zijn jonge patiënten is na een jaar nog niet opgeknapt. Ze voldoen dan aan de kenmerken van CVS, het vermoeidheidssyndroom. Na nog eens drie jaar is de helft van die groep niet hersteld. De mensen die klachten hebben als wazig zien, obstipatie, rugpijn, pijn in de ledematen of aan het vrouwelijk geslachtsorgaan, lopen meer risico dan anderen volgens Bakker.

Hij concludeert ook dat individuele sporten geen gunstige invloed hebben op de vermoeidheidsklachten. "Vermoedelijk eisen deze kinderen te veel van zichzelf. Maar het kan ook zijn dat kinderen die alleen gaan sporten, sowieso al anders zijn dan kinderen die bij een club gaan", aldus Bakker. Volgens hem gaat sporten in clubverband minder vaak hand in hand met aanhoudende vermoeidheid, het sociale contact speelt hierin volgens hem een rol.

De kinderarts wil dat de klachten bij de tieners zo vroeg mogelijk onderkend en behandeld worden. De prognose voor deze kinderen valt tegen zo blijkt uit zijn onderzoek. Bakker zegt dat dat de educatieve en sociale ontwikkeling ernstig kan bedreigen.