'Pluk probleemschoppers met laag IQ van straat'

Volgens orthopedagoog Robert Didden zouden probleemschoppers met een laag IQ van straat moeten worden geplukt. Deze mensen zouden desnoods gedwongen moeten worden begeleid en behandeld. Het gaat om 5000 tot 7000 mensen in Nederland die vaak betrokken zijn bij problemen op straat.

Voor deze mensen is tot nu toe nog geen geschikte hulp of behandeling beschikbaar. Hulpverleners zijn vaak zelfs niet in staat om een lichte verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid te herkennen. Dit komt volgens Didden omdat deze mensen 'streetwise' zijn, ze zijn goed in het camoufleren van hun eigen beperkingen.

Deze groep mensen verzet zich vaak op alle mogelijke manieren tegen hulpverlening. Ook zijn het veelgeziene gasten in de gevangenissen, waar ze in en uit blijven lopen, zonder dat er iets aan hun problemen wordt gedaan.

Robert Didden treedt op 25 maart als eerste hoogleraar op het gebied van zorg en behandeling van licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen aan bij de Radboud Universiteit van Nijmegen.