Bijna één op drie scholen geeft te weinig les

Bijna een derde van de scholen heeft vorig schooljaar onvoldoende uren onderwijs gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Leerlingen kregen wel meer uren les dan het schooljaar ervoor.

Leerlingen moeten verplicht duizend uur les krijgen. De oude omstreden norm was 1040 uur. Meer scholen voldeden nu aan die oude norm. Zo haalde in het schooljaar 2006-2007 zeven procent van de scholen de norm, tegenover 28 procent het schooljaar daarop. Vorig schooljaar voldeed 43 procent aan de oude norm.

Van Bijsterveldt denkt dat haar strenge aanpak zijn vruchten afwerpt. "Laten we deze stijgende lijn doorzetten", zegt ze. De scholen die niet aan de nieuwe norm hebben voldaan zijn onder verscherpt toezicht van de Onderwijsinspectie gesteld en worden volgend jaar opnieuw onderzocht. Scholen die meer dan 75 uur onder de norm zitten, zijn gekort op hun subsidies.

De staatssecretaris vindt dat de scholen inmiddels voldoende tijd hebben gekregen om aan de regels te voldoen. "Ik verwacht dat alle scholen vanaf dit schooljaar de nieuwe urennorm gaan halen", stelt zij.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) is blij dat scholieren meer les krijgen. "Toch krijgt een derde van de scholieren nog steeds niet genoeg les", meldt het Laks in een reactie. Het Laks stelt van de betreffende scholen te verwachten dat ze een kwantitatieve inhaalslag maken, zonder in te leveren op de kwaliteit.